INFRA CRVENO SVJETLO

U situacijama kada vršimo "monitoring " ili snimanje po mraku bez dodatnih reflektora , koristimo infra crvenu rasvjetu. Infra crveni spektar počinje iznad 700 nm . Postoje dvije vrste infra crvenih reflektora po načinu rada: Jednima valna dužina počinje od 715 nm i oni su vidljivi ljudskom oku kao crvene točke ( žar ). Koriste se da se upozore ljudi na noćno snimanje te da ih se odvrati od eventualnih nepoželjnih namjera. Drugi počinju sa valnom dužinom od 930 nm i oni su u potpunosti nevidljivi ljudskom oku, pa se koriste za nevidljivo snimanje ili promatranje. ( Link za tekst o IR svjetlu iz SECURITY-INFO magazina )
Color kamere u infra crvenom spektru mogu proizvesti sliku samo nalik crno-bijeloj. Razlog je taj što u infra crvenom spektru ne postoje boje vidljive za ljudsko oko. Kamera konvertira nijanse infra crvene boje u nijanse sive boje, pa tako na zaslonu monitora dobivamo sliku koja je crno bijela ali je kvalitetom niža od slika koje dobivamo crno-bijelim kamerama. Većina kamera u boji koje podržavaju rad pod infra crvenim svjetlom , nemaju tijekom dnevnog svjetla realne i kvalitetne boje. Taj problem se javlja zbog toga jer je tim kamerama filter za infra-crveno svjetlo pomaknut na filtriranje valne dužine do 850 nm. Ako kamere ne moraju raditi pod infra crvenim svjetlom preporuka je da koristite uobičajene kamere koje imaju kvalitetnu sliku u boji.
To nije slučaj ako koristite kamere koje imaju pokretni IR filter ( OPLF ) ispred CCD-a ( OXIC ). On po danu filtrira IR svjetlo , a po noći se pomakne i oslobodi CCD senzor da može primati cijeli spektar svjetla te time ujedno bude i veće osjetljivosti.

Uglavnom svi objektivi rade i u infra crvenom području, međutim ne daju dovoljno kvalitetnu sliku. Kada se kamera podesi na dnevnu rasvjetu , slika pod infra crvenim nije dovoljno oštra. Razlog je taj što se IR svjetlo lomi pod drugačijem kutem od dnevnog svjetla pa je nemoguće standardnim objektivom ispuniti dnevni i IR režim rada. IR objektivi imaju specijalno brušene leće koje omogućavaju oštru sliku po danu , te ujedno zbog specifičnosti obrade leće i oštru sliku pod IR rasvjetom. ( Link za tekst o IR objektivima iz SECURITY-INFO magazina )

Infra
crveno svjetlo ne može se mjeriti u luxima . Razlog je taj što u vidljivom spektru mjera za snagu je lumen , a za intenzitet je lux. Relacija između lumena i watta ovisi o valnoj dužini , a s obzirom da je infra crveno svjetlo izvan područja mjerenja , jačina infra crvenog svjetla je približna 0. Ipak IC svjetlo može se izmjeriti radiometrom što se inače koristi samo u laboratorijima. Postoje dva osnovna tipa reflektora . Jedni koriste specijalne infra crvene halogene žarulje. Obično se izrađuju u 300 W i 500 W verzijama. Zbog velikog zagrijavanja ovi reflektori imaju relativno kratak vijek trajanja ( između 1000 i 2000 radnih sati ) ali zato imaju velike domete. isto tako oni su izuzetno opasni ako se iz velike blizine gleda direktno u njih po mraku. Zjenica oka se ne zatvara jer oko ne registrira infra crveno svjetlo. Zbog izuzetno velike snage usmjerene na potpuno otvorenu zjenicu može doći do zaslijepljenja a čak i oštećenja vida. Takvi reflektori najčešće koriste Tungsten halogene žarulje ili Quartz halogene žarulje.Drugi koriste tehnologiju infra crvenih LED dioada. Oni dolaze u snagama obično od 7 W , 15 W ili 50 W . Vrlo malo se griju u odnosu na halogene reflektore a njihov vijek trajanja je neuporedivo duži i iznosi preko 5.000 dok neki proizvođači navode i 20.000 radnih sati. Kut rasprostiranja svjetla kod LED dioda obično je oko 10 - 40 stupnjeva ( VOOK VR-67LC ) i ovisi o dometu reflektora ( veća duljina - uži kut i obratno ), a obično se nalaze na tiskanoj pločici. U novije vrijeme ( 10-2004 ) koriste se se specijalno jake IR diode za domete i do 200 m kuta do 10 stupnjeva. međutim 10 stupnjeva na dužini od 200 metara iznosi više desetaka metara širine scene.